2 juni 2014

Ingezonden stuk de Brug: Kampen, Hanzestad aan de IJssel.

Kampen, Hanzestad aan de IJssel.

Kampen, honderden jaren geleden een van de belangrijkste plaatsen van Nederland en van het Hanzeverbond. Kampen, groot geworden door de handelsgeest van de toenmalige bewoners. De ligging van Kampen aan de IJssel, in de monding van de Zuiderzee maakte het een belangrijke doorvoerplaats voor het achterland. Voor de bloei van die handel werd gebruik gemaakt van schepen, Koggeschepen.
Na de vondst van enkele wrakstukken bij Nijkerk in de vorige eeuw besloot Kampen een replica te bouwen van zo’n Kogge. Een prachtig vaartuig was het resultaat. Vrijwilligers zorgen ervoor dat dit visitekaartje van Kampen internationaal gezien is.

Dán wordt in 2012, hoe symbolisch, vlakbij de Koggewerf een ECHTE middeleeuwse Kogge ontdekt op de bodem van de IJssel. Normaal gesproken blijft zo’n wrak liggen, maar deze niet. Hij ligt in de weg wanneer de IJssel in 2015 wordt uitgediept in het kader van waterveiligheid. Als Kampen hebben we de ‘once in a lifetime’-mogelijkheid om dit symbool van onze stad, van onze historie en van onze identiteit voor ons en ons nageslacht zichtbaar te maken.
De Kogge heeft Kampen groot gemaakt en geeft ons nu de kans om dit te eren en te bevestigen met een echt exemplaar. Na enkele ‘wilde’ plannen als een onderwater-museum is nu een minimumvariant bedacht die relatief goedkoop is.

De provincie Overijssel is in beeld gekomen als mogelijke medefinancier. Een verlies van de Kogge aan Harderwijk of Lelystad is toch ondenkbaar? Er zijn meerdere partijen in de gemeenteraad die toerisme, cultuur en erfgoed willen bevorderen. Wij doen een beroep op hen om hun provinciale partijgenoten, gedeputeerden en statenleden te bewegen om ‘ene Duyt’ in het zakje te doen, zodat Kampen niet alleen voor de kosten hoeft op te draaien. Laten we de krachten bundelen en deze unieke kans niet verloren gaan.
Een wijs man zei eens: “angst is veur eem, spiet veur altyd!”

Het standpunt van de PvdA zal u niet verbazen: deze mogelijkheid moeten we aangrijpen en de gemeente mag daar best iets in bijdragen.
Op 3 juli wordt de discussie vervolgd in de raadszaal…

Manfred Haveman en Suat Azer, PvdA Kampen