Raadspraat door Gerdien Deuzeman – Commissielid

19 april 2023

Op woensdagavond 12 april stond in de commissie Samenleving en Bestuur het agendapunt Raadsvoorstel verruiming minimabeleid op de agenda.

Voor mij een mooi onderwerp om voor het eerst in mijn leven als commissielid hier wat over te mogen zeggen namens de PvdA Kampen. Want spannend vond ik het echt wel. De eerste keer nadat ik op donderdag 23 maart geïnstalleerd werd bij de gemeente als commissielid PvdA Kampen en ik mijn eed had afgelegd.

Dit punt ligt ons na  aan het hart en hier willen wij echt het onderste uit de kan halen  voor alle inwoners van Kampen die met dit beleid te maken hebben. Daar gaan wij ons sterk voor maken.

Nadat de gemeente dit Actieprogramma Aanpak Armoede geëvalueerd heeft met de inwoners en instanties in  Kampen,  heeft het college aanpassingen voorgesteld om dit beleid te gaan verruimen.

Het voorstel bestaat uit vier, voor iedereen geldende aanpassingen ,waar wij als PvdA Kampen ons goed in kunnen vinden. Wat ons betreft morgen invoeren….maar dan wel ruimhartiger!

Wij willen als partij een inkomensgrens van 130 % wettelijk sociaal minimum ipv de 120 % die door de gemeente is voorgesteld.

Immers, met de huidige economie, hebben de inwoners het moeilijk om met die 120% rond te komen als je in de bijstand zit.

Wij willen als partij gaan staan voor een inkomensgrens van 130 % wettelijk sociaal minimum te nemen ipv 120 % zoals is voorgesteld door de gemeente. Immers in de huidige economie hebben ook echt de inwoners die op 130 % van de bijstand verdienen moeilijker rond kunnen komen.

 

Wij, als PvdA Kampen, zouden het college willen uitnodigen om te gaan kiezen voor meer ambitie, net als meerdere gemeenten rondom Kampen dit doen. Alleen Deventer, Zwolle en Lelystad doen het slechter. Alle andere gemeenten doen het evengoed of zelfs beter. 

 

Wij hebben 4 punten en ideeën aangedragen om dit beleid ruimhartiger te maken.

  1. Maak gebruik van de kracht in de samenleving.

De overheid kan alleen dit probleem niet oplossen. Kijk naar welke veelbelovende initiatieven er al zijn. Denk bijvoorbeeld aan het 8ste werk  binnen Kampen. Dit soort initiatieven verdienen steun en navolging. Ondersteun deze waar mogelijk. (https://www.het8stewerk.nl/)

2. Sluit een Armoedecoalitie met maatschappelijk instellingen

Armoede staat nooit alleen. Er moet gekeken worden naar de achterliggende oorzaken. Voorbeelden kunnen zijn: 

-laaggeletterdheid, onvoldoende digitale vaardigheden, te late signalering van armoede of onvoldoende budgetbeheer.

Partijen als bijvoorbeeld Taalpunt, woningbouwverenigingen, scholen, en het NIBUD kunnen daarbij helpen. Sluit met hen een Armoedecoalitie

3.  Kom tot één loket bij armoede

Probeer niet onze inwoners uit te leggen hoe onze regelingen zich tot elkaar verhouden of bij welke afdeling ze moeten zijn. Biedt hen zorg op maat door hen te helpen in het stadhuis de juiste wegen te vinden. Eén regisseur die de situatie goed kent en hulp van binnen en buiten met elkaar kan verbinden.

4.  Inzet van ervaringsdeskundigen

Maak gebruik van de inzet van ervaringsdeskundigen in het team van de gemeente die deze regelingen moet uitvoeren. Hoe mooi en praktisch is het om van hun deskundigheid gebruik te gaan maken. Iemand die deze problematiek precies kent. Iemand die kan aansluiten in het verhaal van de inwoner die armoede betreft. Die begrip kan tonen en zich kunnen inleven. Een ervaringsdeskundige kan heel goed de brug slaan tussen de inwoner en de gemeente.

Al deze praktische punten lijken wat ons betreft een hele waardevolle aanvulling op dit minimabeleid.

Mocht u vragen hebben of uw verhaal willen vertellen over deze problematiek dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wellicht kunnen wij als PvdA Kampen u helpen om de juiste wegen te vinden.

Met veel  genoegen geschreven,

Gerdien Deuzeman

Commissie lid PvdA Kampen